13 maja 2013

Grignolino d’Asti d.o.c.

Grignolino d’Asti d.o.c.Grignolino d’Asti d.o.c.

Wiele nazw towarzyszyło temu winu na przestrzeni wieków. Już w 755 A.D. dowiadujemy się z dokumentów, że nosiło nazwę Barbesinus, następnie Arlandino-Verbesino, a dziś Grignolino. Król Hiszpanii Karol V był wielkim wielbicielem tego wina i co roku dostarczano do Madrytu wiele baryłek tego wina. Powierzchnia, gdzie rośnie ta winorośl, znajduję się na lewo od rzeki Tanaro, w miasteczkach Castagnole Monferrato, Scurzolengo Portacomaro i podąża w kierunku wzgórz Casale, w miasteczkach Vignale, Rosignano, Ozzano. Grignolino jest starożytnym winem, dziś bardzo aktualnym, które potrafi oczarować najbardziej wymagające podniebienie. Ze względu na swój skład, jest to wino, które się albo kocha albo nie lubi a to z powodu jego cechy zwanej „Grignolinite”. Wewnątrz jagody znajduje się więcej pestek (grignole w dialekcie) niż w innych rodzajach winogron. Z tego też powodu, aż do końca XIX wieku na włoskich wsiach używano wina Grignolino w walce z chorobami, ponieważ uchodzilo ono za lekarstwo. Było to po części uzasadnione, ponieważ obecność wysokich tanin pochodzących z „grignole” służyła jako środek antyseptyczny. Kolor jagód winogron nie jest jednolity, od fuksji do fioletu. Szczepy starej daty produkują kiście bardzo zwarte, twarde, małe i spójne. Okres zbiorów to koniec września, wyrób wina następuje poprzez zanurzenie korka w kontrolowanej temperaturze. Jest ono uważane za wino najbardzie białe wsród czerwony win i najbardziej czerwone wśród białych win i jak zwykł mówić jego przyjaciel Veronelli, to anarchistyczne wino, która nie pozostawia miejsca na szarość.

Wygląd: Grignolino ma krystalicznie czysty wygląd, z szczególną cechą do ożywiania światła. Kolor intensywnie czerwono rubinowy uzupełniony poprzez obecność cerasuolo z Morasca.Z upływem czasu ma tendencję do lekkich pomarańczowych cieni. Często jest nazywane jako najbardziej białe wino wśród czerwonych win i najbardziej czerwone wsród białych win.

Aromat: Istotny bukiet, eteryczny,o wiosennych zapachach fiołka i mieczyka. Smak jest lekki, delikatny, suchy i umiarkowanie ciepły. Posiada zdolność do ciągłej zmiany podczas degustacji a związane jest to z jego wyjątkową zapachową percepcją i równowagą jego składników.

Smak: Cechą charakterystyczną jest przyjemna świeża kwasowość w połączeniu z łagodną tanicznością i harmonijnie prostą strukturą. Wino to wypełnia podniebienie pozostawiając je suche. Jego posmak ujawnia wyrafinowana gorycz z jego pestek zwanych „Grignole”.

Cena: 64 zł

ju wkrtce!

Grignolino d’Asti d.o.c. | Tagi: ,