13 maja 2013

COLLINA LA MORA Barbera d’Asti docg

COLLINA LA MORA Barbera d’Asti docgCOLLINA LA MORA Barbera d’Asti docg

Winorośl Barbera jest najczęściej hodowaną odmianą w Piemoncie, jednak w zależności od obszaru produkcji winorośle Barbera bardzo różnią się od siebie. Marco Crivelli nazwał swoją Barbere „Collina la Mora”

Kolor: Jako młode wino posiada bardzo jasny kolor, intensywnie rubinowy. Z biegiem czasu (1-2 lata) przybiera w sposób bardziej lub mniej znaczący odcień granatu, aż zamieni się w kolor rubinowy po trzecim roku życia. Czasami, kiedy jest ono młode, można zauwazyć odcienie fioletu spowodowane niezwykłą intensywnością.

Aromat: Jako młode wino posiada owocowy zapach, który ostatecznie przekształca się w intensywny, eteryczny, trwały zapach. Kiedy zostanie przelane do dużej beczki, zapach zostanie poddany przemianie i można wyczuć zapachy skóry, kakao, cynamonu i lukrecji.

Smak: Wybitnie mocny, dobra kwasowość, dobra struktura i dość alkoholowy pozostawiając wrażenie pełności w jamie ustnej. Dobra kwasowość.

Cena: 64 zł

ju wkrtce!

COLLINA LA MORA Barbera d’Asti docg | Tagi: , ,