13 maja 2013

AGOGHE Monferrato Rosso d.o.c.

AGOGHE Monferrato Rosso d.o.c.AGOGHE Monferrato Rosso d.o.c.

Eksperymentując Marco Crivelli stworzył wino z typowym zapachem Ruchè i długowiecznością Shiraz. Agoghè jest wymyśloną nazwą. Słowo to pochodzi z języka greckiego. W rzeczywistości, w starożytnej Grecji używano tego słowa, aby opisać przejście z okresu dojrzewania do dojrzałości młodzieży z Sparty, którzy kształcili się pod opieką państwa. A dzisiaj Agoghè oznacza transformacje firmy Crivelli z okresu młodości do dojrzałości z nowym produktem przygotowanym według wymagań samego klienta. Jest to wino o większej strukturze, które jest w stanie bardziej oprzeć się upływowi czasu. Agoghè powstało w 2001 roku i zostało wprowadzone na rynek we Włoszech w 2003 roku, podczas gdy na zagranicznych rynkach będzie musiało poczekać aż do 2006 roku.

Odmiana winorośli: 50% Ruchè z Castagnole Monferrato i 50% Shiraz
Rok: 2008
Strefa produkcji: Castagnole Monferrato
Zawartość alkoholu: 14,5%
Enolog: Equipe So.Vi.Pi
Serwowane w połączeniu z: dziczyzną i serami pleśniowymi
Okres dojrzewania: ponad 10 lat
Temperatura serwowania: 18-20 °C
Nr. wyprodukowanych butelek: 2.000-4.000 w zależności od zbioru

Praca w winiarni: Podczas zbiorów zbiera się najlepsze winogrona Shiraz i Ruchè. Zostają one jednocześnie zebrane i przeniesione do winiarni, gdzie następuje fermentacja. Początkowo odbywa się ona w zbiornikach stalowych przez tydzień, następnie wino jest przelewane do beczek, gdzie pozostaje od 12 do 18 miesięcy. Wino jest butelkowane bez poddawania go żadnemu procesowi filtracji ani klarowania, dlatego też można w nim znalezć osad. Następnie butelki są umieszczane w pomieszczeniu o temperaturze otoczenia, przy słabym oświetleniu i ciszy i tu butelki z winem pozostaną na 2 lub więcej lat.

Cena:  139 zł

ju wkrtce!

AGOGHE Monferrato Rosso d.o.c. | Tagi: ,