Podstawowe czerwone szczepy winorośli

Sposoby winifikacji oraz siedlisko mają duży wpływ na aromat i smak wina, jednak główną role odgrywa tutaj charakter i rodzaj szczepu. Znajomość najważniejszych odmian winogron pozwala na lepsze poznanie bogactw stylów i aromatów win z całego świata…

Cabernet Sauvignon

Opis: Po pierwsze nie ma drugiego takiego szczepu, który dawałby tak wiele wysokiej jakości win jak cabernet sauvignon. Odmiana pochodzi z tzw. lewego brzegu w regionie Bordeaux, gdzie daje pełne, eleganckie i warte starzenia wina.

Aromaty: czarna porzeczka, cedr, eukaliptus, wanilia
Charakter: cieliste, głębokie, ciemne
Występowanie: Cały świat

 

Merlot

Opis: Merlot pochodzi z Bordeaux, gdzie miesza się go zwykle z cabernet sauvignon i cabernet franc. Największe triumfy świeci na bordoskim prawym brzegu w winach z Pomerol i St-Emilion. Dominuje tu w kupażu, dając jedwabiste, gładkie wina o śliwkowym aromacie, które mogą przetrwać dekady. W innych regionach świata popularne są jednoszczepowe wina z merlota. Miękkie taniny i soczysty smak charakteryzują merlota z Kalifornii – najlepsze butelki mogą się również dobrze starzeć. Chile zaadaptowało ten szczep jako własny i produkuje dziś lekkie, proste wina.

Aromaty: śliwka, jeżyna, w Bordeaux lekko ziemiste, a starzone w dębowej beczce zyskuje nuty śmietany i wanilii
Charakter: średnio zbudowane, miękkie
Występowanie: Bordeaux, Kalifornia, Chile

Pinot Noir

Opis: Ów szczep daje jedne z największych wina świata – średnio zbudowane o perfumowanych aromatach, z czasem coraz bardziej się uszlachetnia. Odmiana jest jednak trudna w uprawie – wymaga chłodnego klimatu, utrzymania niskiej wydajności i dużej staranności. Jej ojczyzną jest Burgundia, ale równie wybitne wina oparte o ten szczep możemy spotkać w USA czy Nowej Zelandii. Pinot noir jest też używany do produkcji szampanów, które również znajdą Państwo w naszej ofercie.

Aromaty: Młody pinot noir posiada aromaty czerwonych owoców (wiśnia, malina). Z czasem rozwijają się aromaty dziczyzny i trufli.
Charakter: pełne, bogate, nie ciężkie, o jaśniejszej barwie niż poprzednie.
Występowanie: Burgundia, Szampania, Nowa Zelandia

Syrah / Shiraz

Opis: Sczep znany we Francji jako syrah daje w północnej części doliny Rodanu pełne, aromatyczne i warte starzenia wina. Coraz częściej uprawia się go także na południu Francji, gdzie zazwyczaj wchodzi w skład kupaży. W Nowym świecie najczęściej występuje jako shiraz. Powstają z niego najbardziej pożądane głębokie wina australijskie. Nazwy „syrah” i „shiraz” można także znaleźć na etykietach win poza Francją i Australią – to, której nazwy użyto, wskazuje często na styl wina.

Aromaty: Czerwone owoce, czekolada, czarny pieprz
Charakter: dobrze zbudowane o głębokiej barwie
Występowanie: Dolina Rodanu, Australia, Chile, RPA