Koniak – klasa sama w sobie…

Luksusowe alkohole zawsze kojarzone były z sukcesem i prestiżem. Warunkiem powodzenia jest wybór trunku dobrej jakości, o nieskazitelnej renomie i wykwintnym smaku. Koniak, eliksir życia ciągle plasuje się na wysokiej pozycji wśród alkoholi kupowanych, jako prezent biznesowy. I nie ma się chyba, co się dziwić takiej opinii. W przekonaniu wielu naszych rodaków ten trunek kojarzy się z zamożnością i luksusem. Koniak to nie tylko alkohol i dodatek do sytuacji towarzyskiej – to również magia, która wynika z historii i z niepowtarzalności otoczenia w jakim prawdziwy koniak powstaje.
Koniak pochodzi z regionu Cognac, który rozciąga się w zachodniej Francji od rzeki Charente, aż po Bordeaux. Powstaje z eaux-de-vie, czyli „wody życia” .Alkohol ten jest wytwarzany z białych win szczepów: ugni blac (saint-emillion), folle blanche i colombard. Trwające około miesiąca winobranie zaczyna się dopiero po całkowitym dojrzeniu winogron. Najczęściej jest to początek października. Następnym etapem w produkcji jest przechowywanie w dębowych beczkach 70% destylatu w celu nabrania przez alkohol odpowiedniego smaku i aromatu.  W procesie starzenia coeur traci na mocy i objętości. Aby osiągnąć wyśmienitą jakość koniaku wymagana jest dwukrotna destylacja. Proces ten odbywa się w beczkach z dębowego drewna. Na jakość koniaku ma wpływ między innymi wymiar beczek, wilgotność i temperatura powietrza w piwnicy leżakowej, a nawet jej wielkość. Wyśmienity koniak to przede wszystkim rezultat stopniowego kupażowania przez kipera kilku coeur, różniących się pochodzeniem, rocznikiem i mocą. W trakcie tego procesu destylat najczęściej rozcieńcza się wodą, aby mógł osiągnąć wymaganą moc 40%. Bywa też, że podczas długiego leżakowania, destylat samoczynnie osiąga właściwą moc. Wieloletnie starzenie się koniaku w beczkach niewątpliwie wzbogaca jego smak i zapach.
Ważnym aspektem na który warto zwrócić uwagę jest etykieta i jej oznakowanie. Informuje między innymi o długości leżakowania:

V.S (Very Special) lub ***, najmłodsza eau de vie spędziła w beczce dębowej przynajmniej 2 lata,
V.S.O.P (Very Superior Old Pale) lub Réserve, najmłodsza eau de vie spędziła w  beczce dębowej przynajmniej 4 lata,
XO (Extra Old), Napoléon, Hors d’Age, Reserve de Famille, Louis XIII, Drakkar najmłodsza eau de vie spędziła w beczce dębowej przynajmniej 6 lat.

W praktyce najbardziej prestiżowe koniaki przekraczają tą normę nawet 3 lub 4krotnie.
Cognac alkohol, którego produkcja wymaga wiedzy, czasu i przede wszystkim pasji. Jak żaden inny, kojarzony jest z tzw. „wielkim światem”, sukcesem i prestiżem. Picie go jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań.