Jak pić whisky? – wskazówki eksperta

Wybierz odpowiedni kieliszek, standardowa szklaneczka z rżniętego szkła do degustacji zupełnie się nie nadaje. Kiperzy stosują do degustacji kieliszek w kształcie tulipana, podobny do koniakówki lub kieliszka do sherry. Zwężenie u góry pozwala dłużej utrzymać aromat. Trzymaj kieliszek za podstawkę, unikniesz ogrzania trunku. Staraj się używać jakiejś pokrywki, inaczej aromat się ulotni. Należy również dodać odrobine wody, aby zmniejszyć zawartość alkoholu i otworzyć whisky. To może nie spodobać się tym, którzy nie rozcieńczają whisky, ale jest niezbędne, by nie znieczulić kubków smakowych. Potem weź spory łyk i zwróć uwagę na konsystencję – jest gładka, kremowa, oleista czy spirytusowa? Rozprowadź ten łyk po całym wnętrzu ust, sprawdzając równowagę doznań smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Przełykając, zwróć uwagę, jak długo utrzymują się smaki i które z nich pozostają po przełknięciu. Koneserzy preferują długą końcówkę. Autorzy not degustacyjnych opisują na ogół barwę, zapach, smak na podniebieniu i końcówkę – w kolejności, w jakiej poznaje się trunek.