Budowa i rodzaje cygara

1. Budowa Cygara

Przy tworzeniu ręcznego cygara klasy Premium wszystkie czynności te wykonywane są całkowicie ręcznie co wpływa także na jakość i doznania smakowe. Liście ułożone są we wkładce tak żeby odczuć różne strefy smakowo- aromatyczne od tych delikatnych po coraz bogatsze. Cygara z ciętego tytoniu dają inne wrażenie są chaotyczne i jednostajne.
Co więcej, liście pochodzące z różnych faz dojrzewania tytoniu ułożone są tak, że cygaro żarzy się równomiernie w całym przekroju. Sposób zwijania liści wewnętrznych cygara zapewnia w czasie palenia naturalne ujścia dla dymu, gwarantuje łatwe zaciąganie się oraz równomierne i długie żarzenie, świadczące o jakości konstrukcyjnej cygara.

2. Rodzaje – ze względu na:

2.1. Kraj pochodzenia tytoniu

Tytonie wkładkowe są dobierane do rodzaju cygara, żeby pozostawały w zgodzie z charakterem liści pokrywowych, stąd częsty przesąd wśród palaczy cygar, że owijacz determinuje smak cygara.

Tytonie dominikańskie cechuje wysoka jakość, mają posmak łagodny i słodki.
Honduras i Nikaragua produkują zbliżone gatunki tytoniu, o treściwych liściach i ostrym, korzennym smaku.
Jamajka posiada ceniony tytoń wkładkowy. Łagodny w smaku i niezwykle delikatny, często jest łączony z innymi, bogatszymi smakowo tytoniami.
Meksyk posiada tytoń mocny. Producenci spoza Kuby dodają go do produkowanych przez siebie cygar, aby nadać im charakterystyczny smak, lekko pikantny charakter.
Stanach Zjednoczonych jedynym tytoniem cygarowym uprawianym jest odmiana Connecticut Shade. Liście tego gatunku tytoniu mają rewelacyjną strukturę i wygląd. Charakteryzują się lekko żółtawym odcieniem i wytrawnym smakiem.
Brazylia to tytoń pełny skoncentrowanej mocy. Liście wykorzystywane do produkcji wyjątkowo mocnych cygar.

2.2. Kształt
Jeżeli spojrzymy na budowę charakteryzują je dwa wymierne parametry długość oraz przekrój poprzeczny. Można wyróżnić dwa rodzaje parejo – cygra prosto ścienne mające kształt regularny albo cygara profilowane – figurado. W formacie ‘figurado’ rozróżniamy podstawowych pięć rodzajów, opisujących ten kształt cygara:
Pyramid – zwężające się stopniowo na całej swojej długości, od stopy cygara do jego głowy;
Torpedo – korpus cygara jest jednakowej średnicy, zaś jego głowa na odcinku około 2 do 4 cm stożkowo się zwęża.
Belicoso – korpus jednakowy, głowa zwęża się na bardzo krótkim odcinku, około 1 cm; zwężenie te może czasami być nawet wklęsłe.
Perfecto –  zwężające się z obydwu stron: grubość w stopie oraz w głowie jest mniejsza niż w korpusie.
Diademas – oba końce zwężone w stopniu większym niż w ‘perfecto’, szczególnie stopa cygara.
Culebra – trzy cygara zwinięte w „warkocz”. Po rozcięciu łączącej ich nitki, każde pali się oddzielnie.

2.3. Smak

O posmaku cygara oraz o tym, jakich dostarczy wrażeń, decyduje mieszanka gatunków tytoniu użytych do jego wyrobu – master blender musi wiedzieć, w jaki sposób każdy z tych liści współgra z innymi, co charakteryzuje określoną markę i styl. Wpływ pokrywy na smak cygara jest przedmiotem ciągłych polemik, okrywający liść cygara decyduje przynajmniej w połowie o smaku całości. Z pewnością jednak liść ten pokrywa, ma ogromne znaczenie dla właściwej prezencji dlatego bardzo ważne jest aby na żadnych etapie produkcji, nie została w jakikolwiek sposób uszkodzona.
Kolejnym czynnikiem jest stan cygara w trakcie palenia. Zawartość wilgoci w cygarze odgrywa aktywną rolę w sposobie palenia i decyduje o tym, czy cygaro zaprezentuje w pełni wachlarz swoich zalet. Tylko cygaro o optymalnym stanie wilgotności będzie smakować wspaniale. Najwłaściwsze proporcje temperatury i wilgotności do przechowywania cygar, klasy premium long filer to 19 st. Coraz 70 – 72 % wilgotności. W prosty sposób można sprawdzić stan cygara, wystarczy go ścisnąć miedzy kciukiem a palcem wskazującym. Cygaro powinno być sprężyste i elastyczne wówczas taki stan można określić jako odpowiedni do palenia.
Ważnym elementem jest też wiek cygara. Czas to proces bardzo powolny ale charakter cygara się zmienia. Stopniowo, lecz na przestrzeni lat smak cygar wyraźnie się rozwija i staje delikatniejszy, choć bardziej wyrazisty. Obecnie cygara wkrótce po wyprodukowaniu trafiają do sprzedaży, w handlu spotkać można niewiele cygar odpowiednio dojrzałych. Cygara 5-, 10-, 15-letnie i starsze są trudno dostępne, rzadko więc można zaznać przyjemności zapalenia prawdziwie dojrzałego cygara, z całą jego finezją i pełną słodyczy harmonią smaków. Lecz są także  cygara które mają swój charakter bez procesu długiego dojrzewania.
Takie cygara są łagodne i bardzo lekkie, należy je palić jako młode by smak nie zanikł. Smak najdoskonalszego cygara może zostać niezauważony i być nieciekawy jeśli cygaro jest palone w nieodpowiednim momencie. Skalda się na to ilość wypalonych cygar oraz ich kolejność. Początkowo powinno się palić w mniejszej ilości i słabsze cygara jak Hoyo de Monterrey, Fonseca czy Montecristo, następnie przechodząc do średnich mocy, kończąc na Bolivarze czy Partagasie.